Er lydbølger langsgående?

Innholdsfortegnelse:

Er lydbølger langsgående?
Er lydbølger langsgående?
Anonim

Lydbølger i luft (og eventuelt flytende medium) er langsgående bølger fordi partikler av mediet som lyden transporteres gjennom vibrerer parallelt med retningen lydbølgen beveger seg. En vibrerende streng kan lage langsgående bølger som vist i animasjonen nedenfor.

Er lydbølger tverrgående eller langsgående?

Lydbølger er ikke tverrgående bølger fordi deres oscillasjoner er parallelle med retningen til energitransporten. Blant de vanligste eksemplene på tverrgående bølger er havbølger. Et mer håndgripelig eksempel kan demonstreres ved å vrikke den ene siden av en streng opp og ned, mens den andre enden er forankret.

Hvorfor er lydbølger langsgående?

Lydbølger i luft og væsker er langsgående bølger, fordi partiklene som transporterer lyden vibrerer parallelt med retningen for lydbølgens vandring. Hvis du skyver en slinky frem og tilbake, beveger spolene seg på en parallell måte (frem og tilbake).

Er lydbølger og havbølger langsgående?

Bølgene på strengene til musikkinstrumenter er tverrgående (som vist i figur 13.5), og det samme er elektromagnetiske bølger, slik som synlig lys. Lydbølger i luft og vann er langsgående. Deres forstyrrelser er periodiske variasjoner i trykk som overføres i væsker.

Hvorfor regnes lyd som både en mekanisk og langsgående bølge?

Det kalles enlangsgående bølge fordi partiklene vibrerer frem og tilbake langs en middelposisjon og partiklene vibrerer i parallell retning med forplantningsretningen. Den vibrerer i forplantningsretningen. Derfor kalles lydbølge både langsgående og mekanisk bølge.

Anbefalt:

Interessante artikler
Er felleskonti en del av et dødsbo?
Les mer

Er felleskonti en del av et dødsbo?

Når en felles kontoinnehaver blir ufør eller ute av stand til å ta ut penger av en eller annen grunn, kan den andre kontoinnehaveren vanligvis bruke bankkontoen på samme måte som før. … I dette tilfellet er felleskontoen ikke gjenstand for skiftebehandling og anses ikke som en del av avdødes bo.

Ble laget jet dreiebenker?
Les mer

Ble laget jet dreiebenker?

Hovedkontor i La Vergne, Tennessee, produserer og markedsfører JPW Industries, Inc. et bredt spekter av maskiner og utstyr under merkevarene JET, Powermatic, Wilton, Edwards og Promac. Er jetmetall dreiebenker bra? Det viktigste som gjør Jet Dreiebenker fantastiske er at de er enkle å bruke og har god byggekvalitet.

Hvor kommer artisjokker fra?
Les mer

Hvor kommer artisjokker fra?

Historikere mener at artisjokken har sin opprinnelse i middelhavslandene, mulig Sicilia eller Tunisia, hvor de først ble utviklet til en spiselig grønnsak. I 77 e.Kr. k alte den romerske naturforskeren Plinius kvelningen for en av jordens monstrositeter, men mange fortsatte å spise dem.