Hva er aldol-reaksjon?

Innholdsfortegnelse:

Hva er aldol-reaksjon?
Hva er aldol-reaksjon?
Anonim

Aldolreaksjonen er et middel til å danne karbon-karbonbindinger i organisk kjemi. Oppdaget uavhengig av den russiske kjemikeren Alexander Borodin i 1869 og av den franske kjemikeren Charles-Adolphe Wurtz i 1872, og reaksjonen kombinerer to karbonylforbindelser for å danne en ny β-hydroksykarbonylforbindelse.

Hva menes med aldol-reaksjon?

'Aldol' er en forkortelse for aldehyd og alkohol. Når enolatet av et aldehyd eller et keton reagerer ved α-karbonet med karbonylet til et annet molekyl under basiske eller sure forhold for å oppnå β-hydroksyaldehyd eller keton, kalles denne reaksjonen Aldol Reaksjon.

Hva er aldol-reaksjon gi et eksempel?

Aldol strukturelle enheter finnes i mange viktige molekyler, enten de er naturlig forekommende eller syntetiske. For eksempel har aldolreaksjonen blitt brukt i storskalaproduksjonen av varekjemikaliet pentaerytritol og syntesen av hjertesykdomsmedisinen Lipitor (atorvastatin, kalsiums alt).

Hva mener du med aldol?

I organisk kjemi beskriver en aldol et strukturelt motiv bestående av en 3-hydroksyketon eller 3-hydroksyaldehyd. Aldols er vanligvis produktet av aldoltilsetning. Når det brukes alene, kan uttrykket "aldol" referere til 3-hydroksybutanal.

Hva brukes aldol-reaksjoner til?

Reaksjonen brukes ofte til å produsere løsningsmidler som alkoholisoforon og diaceton. Det fungerer somet mellomprodukt for parfymeproduksjon. Det brukes også i farmasøytisk produksjon, umettede ketoner og chalcones kjent som aromatiske ketoner. Vanligvis brukes den også til å lage myknere.

Anbefalt: